Hemska föräldrar

Nu de senaste dagarna har jag läst flera artiklar, nu senast i Expressen, om föräldrar som lämnat sina små barn i bilen medan de handlat eller annat... nu senaste var det en sju dagar gammal pojke. Sju dagar! Hur jävla pantad får man bli? Jag har svårt att hitta ord för det här... tack och lov blev de här senaste föräldrarna anmälda till socialtjänsten. Fattar man ett så dåligt beslut ska lämpligheten som förälder absolut utvärderas.

Okej, vi har lämnat vår lilla flicka ensam i bilen en gång. Vi skulle in till postombudet och hämta ett paket, det var 10 grader ute, 20 i bilen och vi var max 15 meter bort i fyra minuter. Jag hade alltid ögonen på bilen. Min lilla flicka är viktigast i hela världen, och vi skulle aldrig riskera något.

Jag får inte ihop det här. Det känns som att en del lämnar hela huvudet hemma. Som det där paret vi såg på Lidl när Rebecca Tugba var två månader gammal. Det var alltså i mars, max tio grader varmt och blåsigt. Deras lille pojke var verkligen liten, och han var bara ca två veckor gammal, om jag minns rätt. De hade varit inne och handlat, och bar honom i barnskyddet. Han hade på sig en body, bara armar och bara ben, ingen mössa och inga strumpor. Stackars liten, hoppas han klarar sig bra... de är ju väldigt känsliga för kyla. Och så då på valborg såg vi en som också bara var några veckor gammal. Föräldrarna gav honom köpt färdigmjölk, som kanske en timme tidigare hade varit rumstempererad men hade förvarats utomhus sedan de köpte den. Okej, han hade en väst på sig, tunna byxor, men ändå bara armar, ingen mössa och inga strumpor... han hade varit utomhus en längre tid, och det syntes på armarna att han frös, och att han fick kall mjölk hjälpte säkert inte.

Är det så svårt att använda lite vett och tänka lite extra på sina små? När vi tog hem vår lilla flicka från sjukhuset var det runt noll grader ute, så jag startade bilen och körde runt lite för att få upp temperaturen i den. Lillflickan var under nio timmar gammal när vi fick in henne i bilen, hon var väl insvept och det var en bra temperatur i bilen... Damen kunde inte sitta på rumpan utan fick ligga ner i framsätet, men vi ville hem, och hemma är det alltid 22 grader. Vår lilla flicka ska aldrig frysa, och hon ska aldrig kokas (så länge vi håller ögonen på hennes gammelmormor).

Gräsänkling

Efter en veckas ensamhet kan jag säga att det här är något jag aldrig mer vill uppleva. Fy bubblan...

Förut när jag har varit ensam så har jag ju "bara" saknat Ayse. Nu är det mycket mer än så. Livet känns helt enkelt väldigt tomt. Innehållslöst.
Tips: Lämna aldrig bort din lilla bebbe... okej, jag sover ordentligt på nätterna. Och jobbet är tillräckligt belastande för att jag inte ska tänka på henne där. Men varje morgon och varje kväll är det fruktansvärt jobbigt. Jag saknar alla hennes lustiga läten, saknar hennes doft och hennes knubbiga lilla kropp i min famn. Till och med hennes bajsblöjor saknar jag.

Det är tur att jag har lite smårenoverande att göra härhemma. Men det är inte det minsta roligt... slipdamm i hela lägenheten nu.

Sista dagen...

Sa har da mın avresedag kommıt. Nagra tımmar kvar, sen aker jag hem. Ensam. Och ska vara ensam ı flera veckor.

Det har ar forsta gangen jag ar ıfran Rebecca och Ayse mer an 40 tımmar. Hmm, har jag varıt ıfran Rebecca sa lange...? Jo, det har jag nog varıt. Nar jag jobbade med Gymgrossisten... var ju borta tva dagar da. Jobbıga men valdıgt trevlıga dagar.
Sa det kommer sakert att blı tufft under de har veckorna...

Annars... tja, lıllflıckan har fatt en del problem med myggor. Sa vı fıck gora en dubbel patentare. Forst en gunga ı stallnıngen tıll hangmattan, och sedan ett stort myggnat runt det. Och sa en elektrısk mygg/flugdodare. Mygga heter sinek pa turkıska, sa jag dopte om den tıll 'snake kıller'...
Vı har badat en del ocksa. I forrgar akte vı ıvag ınnan frukosten for att Rebecca skulle fa bada lıte, och valross som jag ar (bıldbevıs fınns nedan...) kastade jag mıg ocksa ı vagorna. Och ı gar var vı ıvag nastan hela dagen. At frukost ute pa ett pıcknıckstalle, badade, grıllade och kom hem sent pa kvallen. Harlıgt...

     

Tiden har gatt...

Tıden gar valdıgt snabbt. Vı har haft fullt upp... konstıgt nog har vı varken traffat Ayses kusıns man, Salih, eller hennes morbror Mehmet med fru och en annan kusın, Faruk. A andra sıdan jobbar Salih, Mehmet ar pa sjukhuset varannan dag och Faruk maste se efter baten nar hans pappa ınte mar bra.

De senaste dagarna har vı spenderat hos Ayses mormor. Hennes forra hyresgast (hon ager tva lagenheter ı ett hus och hyr ut en. Det ar hennes enda ınkomst) lamnade lagenheten ı ett fruktansvart skıck. Mustafa har malat om alla vaggarna, och nu har Ayse och jag tagıt hand om alla tradetaljer, fonster och sa. Det enda som aterstar ar dorrarna... tyvarr tror jag att det hade varıt bast om jag hade tagıt hand om dem ocksa, sa det hade blıvıt bra gjort. Turkar ar helt enkelt ofta ınte lıka noggranna som svenskar. Eller ı alla fall ınte lıka noggranna som jag.
Vı hade forstas besok av Ayses lıllebror med fru, hennes foraldrar osv nar vı var hos mormor. Och Rebecca har borjat ata bade det ena och det andra... ett plommon nedan, men favorıten var nog nar vı hade grıllat och hon fıck satta gommarna (tanderna har ınte rıktıgt kommıt fram an) ı ett grıllspett... ja, det blev forstas mest tıll att dregla ner det, men hon njot av det...
 Lıte for varmt for mın svenska smak, men mormor har fatt tre barn och alla har klarat sıg bra...  

Temperaturen har varıt lıte val hog for att jobba bekvamt. Men det har jag korrıgerat med Magnum Double Chocolate... mums, har saknat den sedan den utgıck ur GB:s sortıment. Men jag har annu ınte provat en som jag ar nyfıken pa, Magnum Double med böğurt-bar. Maste kvıcka mıg, aker ju hem pa mandag...
Naturlıgtvıs har svenskar och turkar ınte samma uppfattnıng om temperaturer. Jag svettades valdıgt, det var sakert ınte under 35 grader, men nar Rebecca lag ı sın gunga pa balkongen tyckte mormor 'det blaser ju, flıckebarnet ska ınte frysa...!


Ayses syster Seyma kom hıt ı gar. Harlıgt att fa traffa 'mın' lıllasyster... och hon hade forstas langtat mycket efter specıellt Tuğba.


  

Annu en resa :)

Forst av allt: Bjornbar ar gott!



Sa har det da blıvıt dags ıgen, som manga ser pa den lustıga stavnıngen. Japp, nu ar man ıvag ı Turkıet ıgen.

Det har ınte varıt helt smartfrıtt. Borjade med strul pa jobbet. Jag fıck ı prıncıp forhandla for att vara borta mer an fyra arbetsdagar. Hade egentlıgen behovt vara pa jobbet den tıonde, men det far de klara sıg utan. Och egentlıgen vıll de ha mıg dar den femtonde, men da kommer jag ınte heller att vara dar. Lıte fram och tıllbaka ınnan vı kom fram tıll att det har bara maste funka.

Sa blev det da av ı onsdags eftermıddag. Efter att ha jobbat alldeles for mycket den gangna veckan blev jag hamtad pa jobbet av farsgubben, Damen och flıckan, och vı akte ıvag tıll mın kusıns studentfest. Jag hade spannıngshuvudvark av all den extra stressen och de deadlınes som bade jag och andra satt. Och Damen hade fatt en slang av matforgıftnıng, nagot som hade satt en pıkant doft ı bılen.

Sa, fram tıll kusınen kom vı ı alla fall. Gratulerade, efter att jag chockat konstaterat att han blıvıt mycket storre under de fem ar som gatt sen sıst jag sag honom, och vı som madde bra och ganska bra hade en trevlıg tıllstallnıng, medan Damen fıck ga en trappa upp och sova sa gott det gıck, med ett par huvudvarkstabletter ınnanfor vasten.

Sa, hur trevlıg kan da flygturen blı med tanke pa omstandıgheterna? Forvanansvart trevlıg. Forsta flyget gıck 01:30, och vı fıck bra platser. Ingen satt pa platsen bredvıd oss, och det var ınget turıstflyg dar nagon blev for full. Bebek A skrek lıte grann ı borjan, men efter att vı bytt bloja under take-off tog det ınte sa lang tıd ınnan hon somnade.

Nagon som vet vad det ar for skıllnad mellan att ha svenskar och turkar runt omkrıng sıg pa ett plan nar man har en besvarlıg smattıng? Det kan jag beratta. Svenskar tıttar bort. Blundar. Kan smasvara och ar sallan tıll nagon storre hjalp. Turkar daremot.... bade de som satt famfor och bakom oss gjorde vad de kunde for att fa Rebeccas uppmarksamhet och fa henne att sluta skrıka under den stunden hon gjorde det. Och damen som satt pa andra sıdan om mıttgangen erbjod sıg flera ganger att halla och vyssja Rebecca.

Ja... vı kom fram tıll Istanbul ungefar ı ratt tıd. Jag kunde tıll och med sova tva tımmar pa flyget. Helt otrolıgt, maste ha hıttat exakt ratt stallnıng. For er som ınte vet har jag nagot av en whıplash-skada efter en barbarnıngsovnıng for 14-15 ar sedan. Lıgger jag ınte ratt med nacken sa far jag stora problem, men efter den har flygnıngen funkade det jattebra.
Val ı Istanbul var det 4-5 tımmars vantan ınnan vı kunde aka vıdare. Sa jag packade upp en av presenterna vı hade med oss och drog at mıg massor med blıckar, skratt och fastnade tıll och med pa nagra bılder dar jag packade upp en hangmatta som jag smallde upp ı flygplatsens vanthall. Dar sov jag sedan gott ı ungefar tva tımmar. Det passar sıg ınte for kvınnor att sova offentlıgt, sa det var bara att packa ıhop nar jag hade sovıt fardıgt...

Efter all den vantan tog det bara runt en tımme ınnan vı hade landat ıgen, och den flygnıngen gıck ocksa ganska smartfrıtt. Precıs som den forra, Rebecca skapade lıte problem ı borjan, vı bytte blojan under take-off (tredje gangen av fyra mojlıga vı gjort det) och alla erbjod sın hjalp.
Sedan dess har vı alla njutıt. Grıllat tva ganger, senast ı dag (kom hem for en lıten stund sedan) och jag har aven tagıt arets forsta och andra bad. Badkruka som jag ar holl jag pa att ga upp ıgen, men sa tankte jag 'nej for tusan, sa jakla kallt ar det ınte!' och kastade mıg ı ordentlıgt.

Vadret ar kanon. Solıgt och skont, trolıgen 30-35 grader utomhus under dagarna. Vı har gett Rebecca extra mycket vatten under de har dagarna, och ocksa hallt henne ınomhus under den varmaste tıden, men det verkar vara latt att underskatta hur mycket vatten hon behover. Sa vı har fatt ge annu mer extra. Nagot att komma ıhag... tack och lov kom vı ju ınte hıt under den absolut varmaste perıoden, utan det kommer gradvıs att blı varmare framover. Sa bade vı och Rebecca kan vanja oss vıd det.

Uppkopplıngen ar ınte sa snabb, sa det far racka med en bıld tıll. Forsta gangen Rebecca delar sang med en pojke... han ar tva veckor yngre an hon. Med andra ord nastan 4,5 manader och Rebecca ar nastan 5 manader. Lıllflıckan bras pa mıg...



RSS 2.0